Warmtepompen

De verwarming voor toekomstige generaties

De voordelen

Uw portemonnee

U bespaart

want een warmtepomp is veel efficiënter dan een ketel op olie of aardgas.

Het milieu

U vervuilt minder

immers, een warmtepomp kan worden gevoed met groene stroom en stoot niets uit.

Uw comfort

U slaapt beter...

met volledige controle over alle functies van uw moderne verwarmingssysteem

Uw woning

Technologisch up-to-date

uw vastgoed wordt gewoon meer waard met een modern en zuinig systeem.

De techniek

Milieuvriendelijke verwarming

Het werkingsprincipe

Weldra verplicht..?

Wat met oudere woningen ?

Lucht / Water warmtepompen

Lucht / Lucht  warmtepompen

Water / Water  warmtepompen

Hybride systemen

Een milieuvriendelijker alternatief

De meeste woningen in ons land worden nog steeds verwarmd door traditionele ketels op olie of aardgas. Bij de verbranding van deze fossiele brandstoffen komen CO2 en andere schadelijke stoffen vrij; bovendien zijn de voorraden olie en gas niet onuitputtelijk en hebben traditionele verwarmingsketels, vooral wanneer ze al wat ouder zijn, vaak geen optimaal rendement. Een gebouw verwarmen met een warmtepomp die gebruik maakt van duurzame energie en bovendien een uitstekend rendement biedt is dan ook een bijzonder aantrekkelijke oplossing -zeker voor nieuwbouw of recente woningen, maar in veel gevallen ook bij renovaties.

Technisch: hoe werkt het?

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek, en dus te vergelijken met de werking van een koelkast. De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt wordt via een koelvloeistof getransporteerd; die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De ontstane damp wordt door een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water dat moet worden opgewarmd. Vervolgens komt de damp in een condensor terecht waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen.

De warmtepomp is in opmars

Bijgestuurde klimaatplannen, stijgende gasprijzen, …: het is allemaal nieuws dat de urgentie van onze energietransitie bekrachtigt. De overheid zet dan ook steeds meer in op hernieuwbare energie. Daarbij speelt ook de warmtepomp een hoofdrol. In België is vanaf 2023 bij nieuwbouw een warmtepomp (minimaal een hybride-systeem) verplicht; verwarmingstoestellen op olie of gas worden uitgefaseerd, en fabrikanten leggen zich niet langer meer toe op de verdere ontwikkeling ervan. De warmtepomp wordt zo algauw de enige rendabele oplossing.

Warmtepompen bij renovaties

Een warmtepomp werkt erg efficient in een nieuwe, volgens de huidige regels geïsoleerde woning met vloerverwarming en/of ventilo-convectoren; de watertemperatuur kan relatief laag worden gehouden terwijl maximaal comfort wordt geboden. Er bestaan lucht-waterwarmtepompen voor hoge temperatuur die in theorie uw bestaande verwarmingsketel kunnen vervangen… helaas moet door deze hogere temperatuur de compressor meer werken waardoor uw verbruik stijgt en de rentabiliteit daalt. Dit type warmtepomp is ook duurder, en de correcte dimensionering van het systeem wordt soms een lastige evenwichtsoefening. In het geval van een slecht geïsoleerde woning met bijvoorbeeld enkel klassieke radiatioren raden we aan om in eerste instantie te investeren in isolatie alvorens aan een warmtepomp te denken. Woningen met een redelijke isolatiegraad en bijvoorbeeld vloerverwarming + convectoren of radiatoren kunnen reeds perfect worden uitgerust met een warmtepomp.

Hybride systemen kunnen soms uitkomst bieden !

Lucht / Water  warmtepompen

Green-Link werkt in hoofdzaak met lucht-waterwarmtepompen, de meest courante opstelling voor het verwarmen van woningen. Lagetemperatuur lucht-waterwarmtepompen onttrekken met een buitenunit warmte aan de omgevingslucht en voeren die via een watercircuit naar je warmteafgiftesysteem. Deze systemen zijn ideaal voor nieuwbouwwoningen en worden meestal gebruikt in combinatie met vloerverwarming en/of ventilo-convectoren. Hogetemperatuur lucht-waterwarmtepompen werken volgens hetzelfde principe als lagetemperatuur-modellen, maar zijn meer geschikt voor renovaties (vervanging van een boiler in een bestaand gebouw) dankzij hun hogere watertemperatuur.

Zowel voor nieuwbouw als renovatie

Topmerken zoals Daikin, Viessmann, Vaillant enz.

Lucht / Lucht  warmtepompen

Lucht-luchtwarmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht; de opgewarmde lucht wordt in de woning/het gebouw geblazen. In de zomer kan dit proces omgedraaid worden en functioneert de installatie als een airco. Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden wordt met één of meerdere binnenunits.

Met een lucht-luchtwarmtepomp op zich kun je geen sanitair water verwarmen. Daarvoor moet je deze warmtepomp combineren met een warmtepompboiler. Zo’n boiler heeft een watertank van gemiddeld 200 tot 260 liter, wat ideaal is voor een gezin van vier tot vijf personen. Met een warmtepompboiler kun je flink wat besparen op je elektriciteitsfactuur. Zo’n toestel verbruikt namelijk tot drie keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler.

Een lucht-luchtwarmtepomp kun je combineren met één of meerdere binnenunits. Per kamer die je wil verwarmen heb je een binnenunit nodig.

Water / Water  warmtepompen

Water-waterwarmtepompen (geothermische warmtepompen of grond-waterwarmtepompen) halen warmte uit de grond door een horizontaal of verticaal buizennet, of door een boring naar diepere grondwaterlagen. De warmte die zo opgevangen wordt benut het systeem om het water van de centrale verwarming op te warmen.

Een water-waterwarmtepomp met diepe boring is minder geschikt voor particulieren, maar biedt wel een hoog rendement en wordt vaak toegepast voor de verwarming van grote gebouwen.

Vereist een aanzienlijk grotere investering dan andere types

Hybride systemen

Een hybride verwarmingssysteem is vergelijkbaar met een hybrideauto, die deels op een normale brandstof en deels op elektriciteit rijdt. Het combineerte een hoogrendements-gasketel met een lucht-waterwarmtepomp die op elektriciteit werkt.  Dit systeem is bruikbaar met twee verschillende warmtebronnen voor de productie van warm water, zowel voor verwarming als voor sanitaire doeleinden. Het systeem wordt aangestuurd door een slimme regeling die automatisch de meest energiezuinige en efficiënte of de meest ecologisch verantwoorde bron kiest. Zo dekt de warmtepomp het grootste deel van de behoefte, terwijl de gasketel alleen bijspringt wanneer dat economisch echt interessant is, bijvoorbeeld als de temperatuur onder nul daalt of om te voldoen aan een piekvraag naar warm water.

Vaak een goede oplossing voor renovatieprojecten

Hoe lang duurt het ?

De installatieduur verschilt naargelang het gewenste systeem en de actuele situatie ter plaatse. Elk systeem is ontworpen op maat, aangepast aan de specifieke noden van uw woning, en wordt geïnstalleerd op de meest gepaste wijze  -elk geval is weer anders. Voor een typische installatie in een ééngezinswoning, inclusief het opruimen en eventueel afvoeren van uw oude ketel, mag u twee á drie werkdagen rekenen.

Wij zorgen voor alles, zodat u zelf niets hoeft te doen.

De weg naar uw nieuwe warmtepomp

1

Het eerste contact

Na het invullen van ons online formulier nemen wij met u contact op voor een eerste afspraak; dit kan telefonisch, via  e-mail of online gebeuren. Op basis van dit gesprek vormen we ons een idee van de mogelijkheden voor uw woning, en maken we een afspraak voor een bezoek ter plaatse.

2

Plaatsbezoek

Omdat elke warmtepomp eigenlijk een systeem op maat is, is een plaatsbezoek onontbeerlijk als basis om u een correcte aanbieding te kunnen maken. Na dit bezoek maken wij u een offerte met alle details van het voorgestelde toesten en een inschatting van de werken.

3

Planning

Nadat u uw akkoord heeft gegeven bespreken we alle praktische details, maken onze planning en regelen de aankoop van het benodigde materiaal. In samenspraak met u maken we een planning en bepalen we de datums voor de installatie.

4

Installatie

De warmtepomp en alle eventuele accessoires worden geïnstalleerd, in het geval van een renovatie worden oude toestellen verwijderd en afgevoerd. Alles wordt netjes afgewerkt en door het installatieteam een eerste keer getest op lekdichtheid.

5

Aansluiting

Wanneer alles gemonteerd en getest is sluiten we de nieuwe installatie aan op uw elektriciteitskast en werken de kabels waar nodig netjes weg. In het geval van een split-unit wordt het circuit gevuld met koelmiddel en nagekeken op lekkages.

6

Indienstname

Uw nieuwe installatie wordt gekeurd, in dienst gesteld en nogmaals getest op goede werking. U krijgt van ons nog een opleveringsrapport, en vanaf dan kan u volop genieten van uw nieuwe, moderne verwarmingssysteem.

Goedkoper is niet altijd beter...

We trachten u steeds de beste prijs te geven, maar werken uitsluitend met kwalitatief (en dus niet het allergoedkoopste) materiaal.

Slider image

DAIKIN is één van de grootste spelers op de warmtepompmarkt, met een uitgebreid productassortiment voor residentiële, commerciële en industriële toepassingen. Als pionier hebben zij meer dan 50 jaar ervaring in warmtepompen en blinken ze uit in kwaliteit en betrouwbaarheid. Al decennia lang produceren ze warmtepompen die gebruik maken van duurzame energiebronnen.

Client avatar

Warmtepompen "made in Belgium"

DAIKIN productiefaciliteit te Oostende

Niet overtuigd ?

Wanneer u overweegt een warmtepomp te installeren maar tóch niet helemaal overtuigd bent vanwege de hardnekkige mythes die nog steeds de ronde doen, kijk dan even bij de Veelgestelde Vragen hieronder: we kunnen u vast geruststellen.

Kan het wel ?

Nogmaals: niet ELKE woning of gebouw is zomaar geschikt voor het installeren van een warmtepomp  -ten minste niet wanneer u er echt voordeel wil bij hebben. Contacteer ons voor een evaluatie; wij zullen u eerlijk vertellen of het al dan niet een goed idee is.

Veelgestelde vragen

... maar contacteer ons gerust als u hieronder het antwoord up uw vraag niet terugvindt !

Werkt het wel bij koud weer ?

Arrow icon

Absoluut  -warmtepompen werken zelfs nog tot -27 graden, en heel wat toestellen zijn in dienst in landen met een veel kouder klimaat dan het onze.

Waarom zijn ze zo duur ?

Arrow icon

Dat zijn ze niet. Het toestel mag dan wat meer kosten, het energieverbruik is significant lager; waar de efficiëntie van een gasketel tot 110% kan gaan voor een nieuw HR-toestel zit je met een warmtepomp op 300 tot 400% efficiëntie; je krijgt 3 á 4 kW aan verwarming voor elke kW stroom.

Maar ze zijn zo lawaaiierig. Niet dan ?

Arrow icon

Dat valt best mee, en het geluid kan onder controle worden gehouden met een correcte installatie. Wanneer de buitenunit in werking is mag U een geluidsniveau verwachten dat overeenkomt met dat van een ventilator.

Produceert een warmtepomp sanitair warm water ?

Arrow icon

Natuurlijk wel. De warmtepomp is uitgerust met een voorraadtank sanitair warm water, net zoals de meeste gasketels.

Wat met het onderhoud ?

Arrow icon

Net zoals bij een gas- of olieketel wordt aangeraden het toestel eens per jaar te laten nakijken.

Wat bij een stroompanne ?

Arrow icon

Als de stroom uitvalt zit u zonder verwarming en warm water natuurlijk... maar dat is ook het geval bij klassieke verwarmingsketels. 

Is er enig gevaar aan verbonden ?

Arrow icon

Neen  -warmtepompen zijn geweldig veilig. Er is geen risico op olie- of gaslekken, of CO-vergiftiging.

Kan ik ook koelen, of enkel verwarmen ?

Arrow icon

Koelen is een mogelijkheid  -immers, je kan de werking van een warmtepomp omkeren en dus warmte onttrekken aan de woning en deze buiten weer afgeven. Dit heeft vooral nut in het geval van lucht/lucht warmtepompen; met een lucht/watersysteem kan er al wat minder, afhankelijk van het soort verwarming (vloer, ventilo-convectoren etc.). De mogelijkheden voor koelen moeten per geval worden bekeken.

Zijn warmtepompen duur in gebruik ?

Arrow icon

Dat hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen moet uw systeem correct gedimensioneerd zijn; verder bent u uiteraard afhankelijk van het elektriciteitstarief. In een goed geïsoleerde woning bent u beter af met een warmtepomp, en al helemaal wanneer u zelf stroom produceert door middel van zonnepanelen !

Hoe kies ik tussen verschillende merken ?

Arrow icon

U hoeft helemaal niet te kiezen  -wij werken enkel met toestellen van gerenommeerde merken, en zullen u een toestel aanbieden dat voor u het beste past qua comfort, budget en planning (levertijd). Maar natuurlijk kan u voor een bepaald merk kiezen indien u dat wenst !

Moet ik mijn woning bijkomend isoleren ?

Arrow icon

Misschien wel. Een warmtepomp presteert het beste in een goed geïsoleerde woning; u kan een toestel met meer vermogen installeren om te compenseren voor een eventueel gebrek aan isolatie, maar dan betaalt u wel jaarlijks flink meer aan energiekosten. Of uw isolatie al dan niet voldoende is zullen we evalueren per geval.

Hoeveel plaats neemt het in ?

Arrow icon

Dat hangt helemaal af van het type en vermogen dat u nodig heeft. Maar reken voor een lucht/water systeem gemiddeld op een toestel binnen in uw woning met het formaat van een standaard koelkast, en een buitenunit ter grootte van een flinke verhuisdoos.

Wat is de normale levensduur ?

Arrow icon

Reken op een 15 á 20 jaar, mits correct onderhoud. Lijkt weinig? Voor een gasketel rekent men 12-15 jaar. Vaak worden gas- of olieketels veel langer gebruikt, en houdt men geen rekening met het feit dat het rendement flink daalt.

Werkt het met mijn standaard radiatoren ?

Arrow icon

Vele installateurs zullen hier "ja hoor" op antwoorden... er zijn immers hogetemperatuur-warmtepompen op de markt die water kunnen leveren aan de temperatuur waarvoor uw radiatoren gedimensioneerd zijn. Wij zeggen liever "misschien"; indien uw radiatoren oversized zijn (en dat is best vaak het geval) is er best wat speelruimte en kan een warmtepomp voordelig zijn. Voor een krapper gedimensioneerd systeem is het geen goede match; technisch werkt het allemaal wel, maar uw voordeel is helemaal zoek...

Kan ik werken met verschillende zones ?

Arrow icon

Dat kan. Wanneer u bijvoorbeeld 2 apart regelbare kringen voor vloerverwarming heeft, voorzien we gewoon een warmtepomp die hiervoor geschikt is.

Het antwoord op mijn vraag zit er niet tussen...

Arrow icon

Stel uw vraag via e-mail, en we zorgen voor een antwoord !

Onze andere producten

Zonnepanelen

Laadstations

Thuisbatterij